Що е то?
Опазването на почвата става все по-актуална тема в световен мащаб. Ето защо се появиха различни теории и технологии за земеделско производство на полски култури с редуциране или тотално елиминиране на почвените обработки. Счита се, че именно те реално увреждат този ценния почвен ресурс, водят до освобождаване на големи количества въглероден двуокис в атмосферата и освен това редуцират почвената влага. Може би най-популярната от тези щадящи технологии е No-Till.
Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО) определя No-Till като консервационно земеделие. Това е подход за управление на агро и екосистемите за подобряване на устойчивата производителност, повишена печалба и продоволствена сигурност, като същевременно се запазва и подобрява ресурсната база и околната среда. На практика това означава изключване от агротехническите операции на почвообработките и концентриране изцяло върху сеитбата, контрола на болестите и вредителите и жътвата.